“Vrhunac naše narodne umjetnosti na polju gastronomije”: semantički konzervativizam i kulinarski nacionalizam kranjske kobasice u prvoj Jugoslaviji

Authors

  • Jernej Mlekuž Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, Ljubljana

Abstract

Kranjska je kobasica imala važno mjesto u oblikovanju i razvoju slovenske narodne svijesti u razdoblju od proljeća naroda pa nadalje. Bila je središnji slovenski kulinarski simbol, slovenski kulinarski barjak, jelo koje Slovence nije punilo samo kalorijama nego ih je mastilo i ponosom. A što se događalo s tom namirnicom neizmjernog narodnog ponosa i zanosa u prvoj Jugoslaviji, u doba političkih, društvenih i kulturnih promjena? Kao prije u austrougarskom dobu, ona i tada ostaje središnjim objektom kulinarskog nacionalizma i šovinizma – u velikoj mjeri zarobljena u semantičkom konzervativizmu. Međutim, čak ni tako nepokolebljivi, čvrsti, stabilni narodni simboli, kao što je (bila) kranjska kobasica, nisu (bili) posve konzervirani u vremenu – dakle otporni na društvene, kulturne, političke, gospodarske i druge promjene.