SOCIODEMOGRAFSKE RAZLIKE U PREVALENCIJI, INTENZITETU I PSIHOSOCIJALNIM POSLJEDICAMA KOCKANJA ADOLESCENTA U MOSTARU

Autor(i)

  • Anita Kajić-Selak Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Ključne riječi:

kockanje, adolescenti, intenzitet kockanja, prevalencija kockanja, psihosocijalne posljedice

Sažetak

Uvod: Adolescenti predstavljaju vulnerabilnu skupinu za razvoj problematičnog kockanja s obzirom na odrastanje u eri široko rasprostranjenih kockarskih aktivnosti što potvrđuje i sve veća prevalencija kockanja mladih ljudi. Njihove kockarske aktivnosti se mogu s vremenom i intenziviranjem razviti u patološko kockanje s brojnim i štetnim psihosocijalnim posljedicama.
Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prevalenciju različitih aktivnosti kockanja (vrsta i intenzitet), stopu problematičnih kockara i psihosocijalne posljedice kockanja kod adolescenata u Mostaru.
Ispitanici i metode: U istraživanju su sudjelovala ukupno 402 ispitanika (198 mladića i 204 djevojke) - učenika završnih razreda srednjih škola u Mostaru. Prosječna dob sudionika bila je 17 godina. Podaci su prikupljeni ispunjavanjem upitnika u kojima su primijenjeni Upitnik o kockanju i Kanadski upitnik kockanja adolescenata.
Rezultati: Utvrđene su značajne razlike u intenzitetu kockanja, štetnim psihosocijalnim posljedicama i rizičnosti kockanja adolescenata s obzirom na spol i školu - mladići iz Elektrotehničke i Srednje prometne škole intenzivnije kockaju i imaju veće psihosocijalne posljedice kockanja te pokazuju veći rizik za razvoj problematičnog kockanja u usporedbi s djevojkama i učenicima gimnazije.
Zaključak: Ovo istraživanje potvrđuje relativno visoku prevalenciju problematičnog kockanja kod adolescenata u Mostaru te razlike u intenzitetu, rizicima kockanja i štetnim psihosocijalnim posljedicama s obzirom na spol, školu i dob, što potvrđuje važnost uspostavljanja i provođenja preventivnih programa.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-05-31

Kako citirati

Kajić-Selak, A. (2024). SOCIODEMOGRAFSKE RAZLIKE U PREVALENCIJI, INTENZITETU I PSIHOSOCIJALNIM POSLJEDICAMA KOCKANJA ADOLESCENTA U MOSTARU. Zdravstveni Glasnik, 10(1), 24–41. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/31331

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad