MOTIVACIJA HRVATSKIH ZDRASTVENIH DJELATNIKA ZA ODLAZAK U INOZEMSTVO

Autor(i)

  • Lucija Koturić Čabraja Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Petrinjska 34, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Ključne riječi:

: motivacija, odlazak, zdravstveni djelatnici, inozemstvo

Sažetak

Uvod: Prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, medicinske sestre mogle su se u Njemačkoj zaposliti na temelju sporazuma između Njemačke savezne agencije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nakon pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji 2015. godine, tržište rada postalo je pristupačnije i otvorenije.
Cilj: Istražiti motivaciju hrvatskih zdravstvenih djelatnika za odlazak u inozemstvo.
Ispitanici i metode: Studija je provedena pomoću ankete koja se sastoji od 29 pitanja i u kojoj je sudjelovalo ukupno 102 ispitanika, a u svrhu istraživanja provedena su i tri intervjua.
Rezultati: Rezultati istraživanja pokazali su da polaznici pohađaju prekvalifikaciju kako bi u inozemstvu osigurali bolju budućnost svojoj djeci (38,1 %), kako bi pronašli dobar, stalan i bolje plaćen posao (23,5 %) i priskrbili dostojanstvenu mirovinu (63,7 %). Kao glavni razlog iseljavanja, ispitanici navode korupciju i nepravdu (65,7 %), neuređenost države (59,8 %), dok najveći problem vide u napuštanju obitelji (20,6 %). Krajem 2019. godine Republiku Hrvatsku je napustilo 1438 medicinskih sestara, uglavnom zbog loših radnih uvjeta i nezadovoljstva materijalnim uvjetima rada u Republici Hrvatskoj. Taj trend obuhvatio je i druge zdravstvene djelatnike.
Zaključak: Glavni čimbenik iseljavanja zdravstvenih djelatnika jest političko ustrojstvo države koje se očituje korupcijom i nepravdom, klijentelizmom, političkom pripadnosti te se zamjenjuje čovjekovo znanje, sposobnost, vještina, vrijednost i dostojanstvo.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-05-31

Kako citirati

Koturić Čabraja, L. (2024). MOTIVACIJA HRVATSKIH ZDRASTVENIH DJELATNIKA ZA ODLAZAK U INOZEMSTVO. Zdravstveni Glasnik, 10(1), 176–187. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/31345