UPRAVLJANJE SIGURNOŠĆU NA RADU U JAVNIM I PRIVATNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U KANTONU SARAJEVO

Autor(i)

  • Amina Šljivo Poliklinika “Eurofarm” Sarajevo, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • Amer Ovčina 2Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište u Sarajevu, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina & Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • Lejla Mešalić Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. 75 000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
  • Marijan Marjanović Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište "Vitez", 72 250 Vitez, Bosna i Hercegovina

Ključne riječi:

sigurnost na radnom mjestu, menadžment, zdravstvene ustanove

Sažetak

Uvod: Sigurnost na radnom mjestu podrazumijeva primjenu moderno koncipirane metode procjene rizika koja se automatski uključuje u aktivnost upravljanja rizikom. Kada se otkrije rizik, potrebno ga je preventivnim mjerama ili intervencijama smanjiti ili potpuno otkloniti.
Cilj: Ispitati u kojoj mjeri zdravstvene organizacije brinu o svojim radnicima, u kojoj su mjeri radnici svjesni rizika, da li imaju adekvatne uslove rada i da li ih poštuju.
Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 144 zdravstvenih radnika zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Uzorak je odabran metodom slučajnog izbora. Studija je deskriptivna i komparativna.
Rezultati: Ukupan uzorak (N=144) obuhvata 140 ili 97,2 % ispitanika koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama i 4 ili 2,8 % ispitanika koji rade u privatnim zdravstvenim ustanovama. Gotovo ¾ ispitanika upoznato je sa primjenom procjene rizika na radnom mjestu, u 25,0 % slučajeva je upoznato sa nekim strateškim dokumentom o upravljanju rizicima i procjeni rizičnih radnih mjesta. Najveći broj ispitanika, njih 63,9 %, navodi da poštuje mjere zaštite koje im poslodavac pruža. Niko od ispitanika nije naveo razloge za nepoštovanje.
Zaključak: Ispitanici su potvrdili postojanje rizika na radnom mjestu u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i svijest o njima, te su potpuno ili djelimično svjesni rizika i djelimično praktikuju zaštitu od njih. Značajan broj zaposlenih navodi oboljenja koja su potencijalno uzrokovana rizičnim radnim mjestom.

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-05-31

Kako citirati

Šljivo, A., Ovčina, A., Mešalić, L., & Marjanović, M. (2024). UPRAVLJANJE SIGURNOŠĆU NA RADU U JAVNIM I PRIVATNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U KANTONU SARAJEVO. Zdravstveni Glasnik, 10(1), 188–204. Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/zdravstveniglasnik/article/view/31346