Original scientific paper
https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2105
Genotoksični učinak ekstrakta zelenog čaja na ljudske stanice raka grkljana u kulturi
Ksenija Durgo
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Sandra Kostić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Katarina Gradiški
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Draženka Komes
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Maja Osmak
; Ruđer Bošković Institute, Zagreb, Croatia
Jasna Franekić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Abstract
Zeleni čaj, koji je vrlo popularno piće, proizvodi se iz biljke Camellia sinensis i bogat je fl avonoidima za koje se smatra da imaju važnu ulogu u sprečavanju nastanka raka. Kao najvažniji mehanizmi djelovanja fl avonoida najčešće se spominju vezanje slobodnih radikala te sprečavanje nastanka reaktivnih kisikovih skupina. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijalni genotoksični učinak ekstrakta zelenog čaja te epigalokatehin galata (EGCG) i epikatehin galata (ECG), fl avonoida koji se u zelenom čaju nalaze u najvišoj koncentraciji. Dobiveni su rezultati pokazali da EGCG i ekstrakt zelenog čaja izazivaju povećanu citotoksičnost otporne stanične linije raka grkljana CK2 nakon kraće inkubacije. Produljenjem vremena
inkubacije povećava se citotoksičnost istraživanih spojeva. Također, ekstrakt zelenog čaja izaziva lipidnu peroksidaciju u CK2-stanicama. Prooksidativni učinak ekstrakta zelenog čaja u koncentracijama višim od onih prisutnih u infuzijskoj otopini dobivenoj tradicionalnim načinom, imaju prooksidativno djelovanje.
Keywords
epigalokatehingalat; epikatehingalat; glutation; lipidna peroksidacija; oštećenja DNA; stanična linija; zeleni čaj
Hrčak ID:
69296
URI
Publication date:
17.6.2011.
Visits: 2.850 *