Pregledni rad
VAŽNOST LINOLENSKE MASNE KISELINE (18:3w3) U PREHRANI RIBA
Tomislav Treer
; Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju, Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Svetošimunska 25
Anđelko Opačak
; Institut za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Jagerova bb.
Sažetak
U radu se iznosi važnost linolenske masne kiseline, kao i cijele serije w3 nezasićenih masnih kiselina u prehrani riba. Ističe se njihova uloga, i kao promotora rasta riba, ali i kao važne komponente za ljudsko zdravlje. Ističu se i dvojbe o posebnoj ulozi linolenske kiseline u hrani nekih vrsta riba (npr. šarana), kao i potreba da se njezino značenje točno definira u monokulturnom uzgoju drugih vrsta (npr. evropskog soma).
Ključne riječi
Hrčak ID:
70546
URI
Datum izdavanja:
29.6.1993.
Posjeta: 1.422 *