Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Toplotni režim i neki problemi kod termokomora

Dorđe Zonji ; Gradsko mlekarstvo, Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 407 Kb

str. 158-160

preuzimanja: 611

citiraj


Sažetak

Pri današnjoj tehnologiji proizvodnje kiselog mlijeka odnosno jogurta u čvrstom stanju, termokomora igra važnu funkciju, jer osigurava potrebni toplotni režim za odigravanje mikrobioloških i fizičko kemijskih procesa koji karakteriziraju zrenje zakiseljenog mlijeka. U pojedinim proizvodnim poduzećima mogu se naći razni tipovi i sistemi termokomora, pa i takve u kojima se pored procesa zrenja vrši i proces hlađenja dakle s toplim i hladnim režimom.

Ključne riječi

toplotni režim; termokomora

Hrčak ID:

70708

URI

https://hrcak.srce.hr/70708

Datum izdavanja:

1.7.1965.

Posjeta: 1.112 *