Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Optimiranje kvalitete reza i hrapavosti površine Al 7 476-T7 351 legure obrađene WEDM postupkom uz primjenu “gray-based / sivo temeljene” Taguči metode

U. Köklü ; Technical Education Faculty, Dumlupinar University, Simav-Kutahya, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 195 Kb

str. 47-50

preuzimanja: 939

citiraj


Sažetak

U ovom radu se obrazlažu rezultati eksperimentalnog istraživanja utjecaja parametara rezanja na kvalitetu reza i hrapavosti površine Al 7 476-T7 351 legure. Izabrani su faktori za optimiranje: vremenski impulse, brzina dodavanja ploče i brzina žice. Svaki od odabranih parametara izabran je na tri različita nivoa. Optimalna kombinacija parametara rezanja je dobivena primjenom “grey-sive” relacijske analize (GRA). Također je provedena i analiza varijance (ANOVA) za pronalaženje pojedinačnih doprinosa i efekata pojedinih parametara obrade.

Ključne riječi

WEDM; Al 7 476-T7 351; “grey-siva” relacijska analiza

Hrčak ID:

71171

URI

https://hrcak.srce.hr/71171

Datum izdavanja:

2.1.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.071 *