Metalurgija, Vol. 51 No. 1, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Optimiranje kvalitete reza i hrapavosti površine Al 7 476-T7 351 legure obrađene WEDM postupkom uz primjenu “gray-based / sivo temeljene” Taguči metode
U. Köklü
; Technical Education Faculty, Dumlupinar University, Simav-Kutahya, Turkey
Sažetak
U ovom radu se obrazlažu rezultati eksperimentalnog istraživanja utjecaja parametara rezanja na kvalitetu reza i hrapavosti površine Al 7 476-T7 351 legure. Izabrani su faktori za optimiranje: vremenski impulse, brzina dodavanja ploče i brzina žice. Svaki od odabranih parametara izabran je na tri različita nivoa. Optimalna kombinacija parametara rezanja je dobivena primjenom “grey-sive” relacijske analize (GRA). Također je provedena i analiza varijance (ANOVA) za pronalaženje pojedinačnih doprinosa i efekata pojedinih parametara obrade.
Ključne riječi
WEDM; Al 7 476-T7 351; “grey-siva” relacijska analiza
Hrčak ID:
71171
URI
Datum izdavanja:
2.1.2012.
Posjeta: 2.071 *