Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32728/mo.06.2.2011.13

FILM U DJEČJOJ RADIONICI na primjeru Društva Naša djeca Motovun

Sandra Vlahov ; Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Hrvatska)
Ivan Grgurević ; Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Hrvatska)


Puni tekst: hrvatski pdf 145 Kb

str. 161-174

preuzimanja: 2.295

citiraj


Sažetak

U radu polazimo od činjenice da je suvremeno društvo preplavljeno medijima (tiskovine, fotografija, film, televizija, video, internet, računalne igre). Djeca rastu zajedno s njima bez većeg utjecaja roditelja, učitelja ili drugih odraslih. Mediji bogate znanje i doživljaj djeteta i ne treba se protiv njihova negativnoga utjecaja boriti zabranama, osudama ili cenzurom, nego učenjem o medijima i njihovu karakteru. Krajnji je cilj „razumijevanje medija" i kreativno korištenje njegovih mogućnosti.
Tema je našega rada filmski medij u dječjoj radionici. U radu smo nastojali ukazati na utjecaj filma (ekrana) na odgoj, o potrebi uvođenja nastave o filmu u školu, a opisali jedan mogući oblik filmske izvannastavne aktivnosti djece. Na primjeru Filmske radionice Društva Naša djeca Motovun nastojali smo pokazati sve radnje i postupke „od ideje do premijere" (uvodni susret, razgovor o izboru teme i ideje za film, izrada sinopsisa i scenarija, upoznavanje s filmskom tehnologijom, snimanje, montaža, ozvučenje, premijera).
Zaključili smo kako je najefikasnija metoda da djeca nauče i shvate „karakteristike i učinke" medija (McLuhan) u igri znanja i kreativnosti pri snimanju filma u dječjoj radionici. Kao što je literarni sastavak stupanj nakon što se nauči čitati i pisati, tako je filmski i video uradak više od osnovnoga znanja o izražajnim sredstvima medija, a djeca će vrlo brzo shvatiti da je film specifičan medij u kojem, pored ostaloga, vlastitu kreativnost treba uskladiti s drugačijim kreativnostima. Filmska radionica trebala bi biti temeljnim oblikom dječjega bavljenja filmom i pretpostavka kinoklubovima. Ako filmsko djelo izostane, ostat će nešto od vještine audiovizualne komunikacije i kritičnosti u odnosu na medij ili barem kreacija u igri, što je, za razliku od kinokluba, za filmsku radionicu sasvim dostatno.

Ključne riječi

medij; film; dječja radionica; Motovun

Hrčak ID:

71292

URI

https://hrcak.srce.hr/71292

Datum izdavanja:

10.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.503 *