Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.32728/mo.06.3.2011.09

СТРУКТУРА ОСНОВНОГ И СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА У СРБИЈИ

Mirjana Bazić ; Институт за српску културу Лепосавић (Srbija)


Puni tekst: engleski pdf 209 Kb

str. 127-144

preuzimanja: 2.145

citiraj


Sažetak

Образовање је веома битна људска потреба и све више постаје најзначајнија друштвена делатност, јер се знање сматра најважнијим развојним ресурсом с краја прошлог и почетком овог века. Образовање омогућује велику социјалну покретљивост људи у савременом друштву, како у оквиру промена у одређеној друштвеној структури, тако и у друштвено-економским миграцијама.
Образовни систем у Србији уређен је Уставом Републике Србије од 8. новембра 2006. године, а потом и прецизније регулисан Законом о основама система образовања и васпитања, Законом о високом образовању, као и Уредбом Владе Републике Србије о организовању и остваривању верске наставе и наставе алтернативног предмета у основној и средњој школи. Уставно уређење образовања нарочито је прописано у тачки којом се одређује ''Право на образовање'' (Члан 71); а потом и у деловима Устава где се говори о: употреби језика и писма; изражавању слободе мисли, савести и вероисповести; цркви и верским заједницама; подстицању уважавања разлика; правима и дужностима родитеља; аутономији универзитета; правима припадника националних мањина; правима на очување посебности; развоју духа толеранције; надлежностима Републике Србије; надлежностима аутономних покрајина и надлежностима општина.
Образовне установе имају основни задатак да образују младе за њихову професионалну активност и да их истовремено васпитавају у складу са одређеним друштвеним вредностима. Образовањем се преносе универзална знања, вештине и вредности, као и знања и вредности које су битне за културу одређеног друштва. Образовни систем доприноси развоју друштва својим настaвним програмима, уџбеницима, школском литературом, наставницима, установама, методама и организацијом наставног рада.

Ključne riječi

образовање; школа; ученици; наставни план и програм; стручни кадар; закони образовног система

Hrčak ID:

71614

URI

https://hrcak.srce.hr/71614

Datum izdavanja:

5.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.035 *