Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pregled potencijalnih primjena, koristi i rizika od nanosenzora i nanotehnologija u hrani

Davor ILEŠ ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Goran MARTINOVIĆ ; Elektrotehnički fakultet, Sveučilite Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Dražan KOZAK ; Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Slavonski Brod, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 842 Kb

str. 127-136

preuzimanja: 3.925

citiraj


Sažetak

Upotreba nanotehnologije u području hrane sa svojim mogućim raznovrsnim
primjenama ima mogućnost da uvelike promijeni ne samo dosadašnji način
proizvodnje i pakiranja već transporiranja i čuvanja hrane. Upotrebom
nanotehnologija u hrani povećava se sigurnost hrane, omogućuje kvalitetnija
dostava novih funkcionalnih sastojaka pomoću hrane, te produljuje vijek trajanja
proizvoda. Pod pojmom nanotehnologije u hrani podrazumijeva se primjena
nanotehnologija u proizvodnji pakovina za hranu i primjena nanotehnologija
izravno na prehrambene proizvode. U proizvodnji nanopakovina upotrebljavaju
se nanosenzori za detekciju patogena i kontaminanata, nanosenzori za sljedivost
i kontrolu proizvoda, nanočestice za poboljšavanje mehaničkih svojstava i
biorazgradivosti pakovine, te nanočestice antibakterijskih svojstava. Dostava
novih sastojaka u hranu obavlja se pomoću koloida, liposoma, nanoemulzija
ili nanolaminata čime prehrambeni proizvod postaje zdravstveni preparat ili
lijek. Povećanje istraživanja primjene nanohrane nose sa sobom i moguće
opasnosti od uzimanja nanohrane po zdravlje potrošača, te će se morati donijeti
znanstveno utemeljeni propisi koji će definirati upotrebu nanotehnologija u
hrani.

Ključne riječi

Fuzija informacija; Nanohrana; Nanopakovine; Sigurnost

Hrčak ID:

76183

URI

https://hrcak.srce.hr/76183

Datum izdavanja:

30.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.553 *