Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Liječenje akutne mijeloične leukemije alogeničnom transplantacijom koristeći smanjen intenzitet kondicioniranja – metoda rezervirana samo za starije osobe?

Nadira Duraković ; Zavod za hematologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Ranka Serventi-Seiwerth ; Zavod za hematologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Mirta Mikulić ; Zavod za hematologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Zina Perić ; Zavod za hematologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Boris Labar ; Zavod za hematologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 449 Kb

str. 370-374

preuzimanja: 1.069

citiraj


Sažetak

Cilj: Svrha članka bila je prezentirati dosadašnje rezultate liječenja ovom metodom u našem transplantacijskom centru, kao i proširiti svijest o potencijalnoj velikoj koristi korištenja kondicioniranja smanjenim intenzitetom u terapiji oboljelih od akutne mijeloične leukemije i mijelodisplastičnog sindroma. Metode: Od ožujka 2008. do prosinca 2010. transplantirano je ukupno 10 bolesnika, medijan dobi bio je 53,5 godina (35,3 – 58,3). Tri bolesnika prethodno su autologno, a jedan alogeno transplantirani. Svi su bolesnici dobili fludarabin-bazirano kondicioniranje, kombinaciju fludarabin, busulfan. Profilaksa GVHD-a provođena je ciklosporinom, s ili bez mikrofenolat-mofetila, te antitimocitnim globulinom u slučaju transplantacije od nesrodnog davatelja. Svi su bolesnici transplantirani perifernim hematopoetskim matičnim stanicama. Rezultati: Kumulativna incidencija akutne bolesti davatelja protiv primatelja (engl. Graft-versus-Host Disease; GVHD) bila je 30 % za gradus I – IV, odnosno 20 % za gradus III – IV; za kronični oblik bolesti 10 %. Ukupno preživljenje iznosi 20 %, a preživljenje bez znakova bolesti iznosi 22 %. Rasprava: U usporedbi s objavljivanim rezultatima, naša skupina bolesnika ima slabije ukupno preživljenje te nešto višu incidenciju
GVHD-a. S obzirom na mali broj bolesnika u našoj skupini, direktna usporedba i nije moguća. Iako je ova metoda bila dizajnirana za provođenje u starije populacije bolesnika, u posljednje se vrijeme pokazala adekvatnom i u mlađih bolesnika, no za donošenje konačnog zaključka potrebno je provesti randomizirano istraživanje na većem broju bolesnika. Zaključak: U našem centru transplantirano je 10 bolesnika oboljelih od akutne mijeloične leukemije, odnosno mijelodisplastičnog sindroma, koristeći kondicioniranje smanjenog intenziteta. Iako su postignuti rezultati slabiji u usporedbi s do sada objavljivanima, prava analiza nije moguća na ovako malom broju bolesnika.

Ključne riječi

akutna mijeloična leukemija; GVHD; kondicioniranje smanjenim intenzitetom

Hrčak ID:

76669

URI

https://hrcak.srce.hr/76669

Datum izdavanja:

1.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.159 *