Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

SIGURNOST HRANE ZA ŽIVOTINJE I PRIMJENA HACCP-A U TVORNICAMA HRANE ZA ŽIVOTINJE

Marijana Sokolović orcid id orcid.org/0000-0003-3373-7415 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ines Ruk ; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 355 Kb

str. 219-235

preuzimanja: 2.471

citiraj


Sažetak

Sigurnost hrane za životinje neophodna je za zdravlje i proizvodnost životinja. Zbog opasnosti od mikrobioloških kotaminacija i prisutnosti različitih štetnih tvari u proizvodima životinjskog podrijetla za zdravlje ljudi nastoje se uspostaviti sustavi kontrole i osiguranja kvalitete hrane za životinje kao početka prehrambenog lanca. Mikrobiološki najznačajnija onečišćenja posljedica su onečišćenja patogenim bakterijama poput salmonela, plijesnima te mikotoksi-nima. Sustav analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka trebao bi se provoditi u čitavom procesu proizvodnje hrane i hrane za životinje, pa tako i u tvornicama hrane za životinje. Sustav se uspostavlja na temelju stvarne situacije u proizvodnji pri čemu se analiziraju potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti tu proizvodnju, definiraju se kontrolne točke, granične vrijedosti prihvatljivosti kontrolnih rezultata. Izradom plana popravnih radnja u slučaju odstupanja od dozvoljenih, uglavnom zakonski propisanih kontrolnih vrijednosti sprječavaju se moguća onečišćenja hrane za životinje. U radu su opisani najznačajniji mikrobiološki i kemijski čimbenici koji mogu utjecati na uspješnost proizvodnje sigurne hrane za životinje kao i primjer primjene sustava samokontrole na načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka.

Ključne riječi

sigurnost hrane; hrana za životinje; HACCP; proizvodnja

Hrčak ID:

76741

URI

https://hrcak.srce.hr/76741

Datum izdavanja:

15.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.997 *