Stručni rad
Uloga i značaj proizvodnje ribe u ishrani stanovništva i oružanih snaga u ratu
Živomir Dimitrijević
; Šaranski Ribnjak Kladovo
Sažetak
1. Ribnjački objekti, šaranski i pastrmski, mogu se korisno i veoma efikasno upotrebiti za proizvodnju
visokokvalitetnih ribljih proteina neophodnih za ishranu stanovništva i oružanih snaga, i u miru, a isto tako i u
ratnim prilikama.
2. U ribnjačklm objektima, naročito šaranskim, pored ribe, mogu da se u izvesnim količinama obezbede i drugi organizmi
koji žive u vodi, a koji su interesantni kao hraniva, i to kao rezerva, naročito u ratnim uslovima.
3. Pored proteinskih hraniva, ribnjaci mogu da budu i pogodne površine za obezbeđenje određenih barskih biljaka koje u
ratnim prilikama mogu da se upotrebe za dopunsku ishranu stanovništva, oružanih snaga, krupne i sitne stoke, a i kao
pogodan građevinski materijal za pokrivku, prostirku i izolaciju.
4. Pastrmski, a naročito šaranski ribnjački objekti, mogu u mirnodopskim, kao i ratnim uslovima korisno da posluže za
rezerve relativno čiste vode za napajanje stoke, snabdevanje vojnih objekata, tehnike i opreme, i opreme tzv.
tehničkom vodom itd.
5. Jugoslavija zahvaljujući svojoj uglavnom brdsko-planinskoj konfiguraciji terena, a i ravničarskim površinama ima
izvanrednih uslova za izgradnju manjih i većih ribnjačkih objekata pastrmskog i šaranskog tipa, koji, kao što je
rečeno, mogu da budu od izuzetnog značaja za opštenarodnu obranu.
Ključne riječi
riba; proteini; ratne prilike; proizvodnja; hrana
Hrčak ID:
76901
URI
Datum izdavanja:
1.5.1989.
Posjeta: 1.199 *