Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uloga i značaj proizvodnje ribe u ishrani stanovništva i oružanih snaga u ratu

Živomir Dimitrijević ; Šaranski Ribnjak Kladovo


Puni tekst: srpski pdf 1.728 Kb

str. 33-35

preuzimanja: 568

citiraj


Sažetak

1. Ribnjački objekti, šaranski i pastrmski, mogu se korisno i veoma efikasno upotrebiti za proizvodnju

visokokvalitetnih ribljih proteina neophodnih za ishranu stanovništva i oružanih snaga, i u miru, a isto tako i u

ratnim prilikama.
2. U ribnjačklm objektima, naročito šaranskim, pored ribe, mogu da se u izvesnim količinama obezbede i drugi organizmi

koji žive u vodi, a koji su interesantni kao hraniva, i to kao rezerva, naročito u ratnim uslovima.
3. Pored proteinskih hraniva, ribnjaci mogu da budu i pogodne površine za obezbeđenje određenih barskih biljaka koje u

ratnim prilikama mogu da se upotrebe za dopunsku ishranu stanovništva, oružanih snaga, krupne i sitne stoke, a i kao

pogodan građevinski materijal za pokrivku, prostirku i izolaciju.
4. Pastrmski, a naročito šaranski ribnjački objekti, mogu u mirnodopskim, kao i ratnim uslovima korisno da posluže za

rezerve relativno čiste vode za napajanje stoke, snabdevanje vojnih objekata, tehnike i opreme, i opreme tzv.

tehničkom vodom itd.
5. Jugoslavija zahvaljujući svojoj uglavnom brdsko-planinskoj konfiguraciji terena, a i ravničarskim površinama ima

izvanrednih uslova za izgradnju manjih i većih ribnjačkih objekata pastrmskog i šaranskog tipa, koji, kao što je

rečeno, mogu da budu od izuzetnog značaja za opštenarodnu obranu.

Ključne riječi

riba; proteini; ratne prilike; proizvodnja; hrana

Hrčak ID:

76901

URI

https://hrcak.srce.hr/76901

Datum izdavanja:

1.5.1989.

Posjeta: 1.199 *