Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2012.1123

Čvrstoća na tlak jelovine i bukovine modificirane limunskom kiselinom

Bogoslav Šefc ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jelena Trajković ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Sinković ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marin Hasan ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Ištok ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 161 Kb

str. 45-50

preuzimanja: 1.439

citiraj


Sažetak

Objavljeni su radovi pokazali da se modifikacijom drva limunskom kiselinom poboljšava stabilnost dimenzija drva i njegova otpornost na djelovanje gljiva. Međutim, kemijska modifi kacija drva na neki način mijenja i mehanička svojstva drva. Tlačna je čvrstoća jedno od bitnih mehaničkih svojstava drva. Modificirano drvo sniženih vrijednosti tlačne čvrstoće ima ograničenu upotrebu. Cilj rada bio je pokazati učinak modifikacije drva limunskom kiselinom (CA) na tlačnu čvrstoću drva. Drvo jele (Abies alba Mill.) i bukve (Fagus sylvatica L.) impregnirano je limunskom kiselinom uz dodatak natrij-dihidrohen-hipofosfita (NaH2PO2) kao katalizatora. Dio impregniranih uzoraka zagrijavan je zajedno s kontrolnim uzrocima pri temperaturi od 140 °C deset sati, a drugi je dio 35 minuta bio izložen mikrovalovima. U radu je uspoređena prosječna čvrstoća na tlak paralelno s vlakancima modificiranog drva zagrijavanoga različitim postupcima s odgovarajućom čvrstoćom nemodificiranoga drva. Prosječna čvrstoća na tlak paralelno s vlakancima drva zadržana je i nakon modifikacije. Prosječna čvrstoća na tlak modificirane jelovine čak je i povećana u usporedbi s nemodificiranom. Rezultati upućuju na mogućnost primjene drva modificiranoga limunskom kiselinom i za one namjene u kojima je uz povećanu stabilnost dimenzija i trajnost drva važna i tlačna čvrstoća drva.

Ključne riječi

drvo jele (Abies alba Mill.); drvo bukve (Fagus sylvatica L.); kemijska modifikacija; limunska kiselina (CA); čvrstoća na tlak

Hrčak ID:

78552

URI

https://hrcak.srce.hr/78552

Datum izdavanja:

20.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.428 *