Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Brisovna tužba kao nužna nadopuna zemljišnoknjižnog sustava pravne zaštite

Walter H. Rechberger


Puni tekst: njemački pdf 118 Kb

str. 385-403

preuzimanja: 3.044

citiraj


Sažetak

Načelo povjerenja štiti onog koji poduzima pravne radnje u povjerenju u istinitost i potpunost sadržaja zemljišnih knjiga. To načelo ipak ne vrijedi bezuvjetno: u pogledu zemljišnoknjižnih upisa koji su doduše nastali temeljem besprijekornog postupka ali koji počivaju na manjkavom materijalnom pravnom aktu. Oštećeni uslijed takva upisa ima pod određenim uvjetima mogućnost u parničnom postupku brisovnom tužbom za brisanje potraživati brisanje nevažećeg upisa.
Zemljišnoknjižne sustave Hrvatske i Austrije danas ponovno obilježava ona uska povezanost kao i prije uvođenja socijalističkog sustava. Može se očekivati da će se neki problemi vezani uz brisovnu tužbu koji postoje u austrijskom pravu trajnom primjenom novih stvarnih i zemljišnoknjižnih propisa te prije svega potpunom uspostavom zemljišnoknjižne zaštite povjerljivosti postaviti i u Hrvatskoj.
S tog aspekta autor u radu osim pasivne legitimacije i rokova kao nespornih uvjeta za tužbu razmatra prvenstveno sljedeća posebna pitanja koja su se u svezi s brisovnom tužbom u više od stotinu godina njene primjene pokazala problematičnima kako u pravosuđu tako i u pravnoj znanosti: Ocjenu aktivne legitimacije, dakle pitanja tko u svojstvu «oštećenog u svom zemljišnoknjižnom pravu» može podići brisovnu tužbu i pitanje kod koje vrste upisa uopće može doći do takve povrede; nadalje se razmatra da li tužitelj u slučaju brisovne tužbe mora dokazivati svoje materijalno pravo i koje prigovore može tuženi staviti na tužbu. U središtu je pozornosti pitanje koji nedostatak mora imati naslov, tj. da li je tužba za brisanje opravdana samo u slučaju početne ništavosti naslova ili je dostatna i naknadna ništavost, odnosno da li je tužba za brisanje opravdana i u slučaju ex tunc prestanka ili je dostatan i exnunc učinak. Razmatranje završava proučavanjem problema koji se pojavljuju kod formuliranja tužbenog zahtjeva.

Ključne riječi

zemljišnoknjižni sustav; brisovna tužba; načelo povjerenja

Hrčak ID:

5114

URI

https://hrcak.srce.hr/5114

Datum izdavanja:

20.4.2006.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 5.406 *