Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prirod okopavina u Županiji varaždinskoj s kraja 19. i početkom 20. stoljeća

Željko Hutinski ; Faculty of Organization and Informatics, University of Zagreb, Varaždin, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 12.217 Kb

str. 187-208

preuzimanja: 568

citiraj


Sažetak

Okopavine predstavljaju značajne kulture koje se koriste za ishranu ljudi i stoke ili su sirovine u preradi. Prema statistici Kraljevskog zemaljskog statističkog ureda u Zagrebu okopavine predstavljaju ove kulture: korun (Kartoffeln), krmna blitva (Rothe Ruben), biela repa (Weisse Ruben), burak (Runkelruben), mrkve (Mohren), koraba (Kohlruben), kupus (Kraut), luk (Zwiebd), buče (Kurbisse) te dinje i lubenice (Zucker und Wassermelonen). Prirod okopavine, glede količina i vrijednosti, značajan je i u strukturi ratarske produkcije Županije zauzima visoko treće mjesto.

Ključne riječi

Županija; Kraljevina; okopavine; površine; prirodi; vrijednosti; cijene

Hrčak ID:

79652

URI

https://hrcak.srce.hr/79652

Datum izdavanja:

14.12.1993.

Posjeta: 1.199 *