Veterinarski arhiv, Vol. 82 No. 3, 2012.
Izvorni znanstveni članak
Izolacija Lactobacillus spp. iz fermentiranih kobasica.
Željka Cvrtila Fleck
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vladimir Savić
; Croatian Veterinary Institute, Poultry Centre, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bela Njari
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nevijo Zdolec
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivana Filipović
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline značajne su u smislu tvorbe specifičnih organoleptičkih svojstava trajnih kobasica, a posebno sprječavanja rasta i razmnožavanja patogenih mikroorganizama u nadjevu tijekom zrenja. Cilj ovoga rada bio je identificirati sojeve laktobacila koji sudjeluju u fermentaciji autohtonih trajnih kobasica proizvedenih u industrijskim uvjetima bez dodatka starter kultura. Kao najčešći izolati laktobacila u procesu zrenja trajnih kobasica utvrđeni su L. plantarum i L. brevis.
Ključne riječi
hrvatske trajne kobasice; Lactobacillus; lančana reakcija polimerazom
Hrčak ID:
80561
URI
Datum izdavanja:
27.4.2012.
Posjeta: 2.414 *