Veterinarski arhiv, Vol. 71 No. 1, 2001.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj različitih postupaka obrade goveđih crijeva na njihovu morfološku strukturu.
Karmen Botka-Petrak
; Department of Anatomy, Histology and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ante Hraste
; Department of Anatomy, Histology and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Petrak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Na crijevima 60 tovnih goveda simentalske pasmine, u dobi od 10 mjeseci i prosječne klaoničke mase 248,05 kg, istražena je uz pomoć histološke tehnike građa dijelova crijevne stijenke nakon ručnog i strojnog čišćenja. Budući da se crijeva kao jestivi nusproizvodi sve više rabe kao prirodni ovitci za izradu visokokvalitetnih kobasičarskih proizvoda, naša su istraživanja bila usmjerena na utvrđivanje razlika u slojevima stijenke tankoga (duodenum) i debeloga (colon) crijeva preostalihnakon strojne i ručne obrade. Rezultati naših histoloških analiza upućuju na činjenicu da je strojna obrada crijevnih kompleta pokazala bolje rezultate u smislu uniformnosti očišćenih crijeva bez pojave mikrooštećenja u mišićnom sloju što je od bitnog značenja za njihovu kakvoću u odnosu na histološku sliku crijevne stijenke nakon ručne obrade koja nije ispunila navedene kriterije tehnološke obrade.
Ključne riječi
govedo; crijeva; prerada; histologija
Hrčak ID:
81858
URI
Datum izdavanja:
18.2.2001.
Posjeta: 1.297 *