Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih postupaka obrade goveđih crijeva na njihovu morfološku strukturu.

Karmen Botka-Petrak ; Department of Anatomy, Histology and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ante Hraste ; Department of Anatomy, Histology and Embryology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Petrak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 393 Kb

str. 1-9

preuzimanja: 363

citiraj


Sažetak

Na crijevima 60 tovnih goveda simentalske pasmine, u dobi od 10 mjeseci i prosječne klaoničke mase 248,05 kg, istražena je uz pomoć histološke tehnike građa dijelova crijevne stijenke nakon ručnog i strojnog čišćenja. Budući da se crijeva kao jestivi nusproizvodi sve više rabe kao prirodni ovitci za izradu visokokvalitetnih kobasičarskih proizvoda, naša su istraživanja bila usmjerena na utvrđivanje razlika u slojevima stijenke tankoga (duodenum) i debeloga (colon) crijeva preostalihnakon strojne i ručne obrade. Rezultati naših histoloških analiza upućuju na činjenicu da je strojna obrada crijevnih kompleta pokazala bolje rezultate u smislu uniformnosti očišćenih crijeva bez pojave mikrooštećenja u mišićnom sloju što je od bitnog značenja za njihovu kakvoću u odnosu na histološku sliku crijevne stijenke nakon ručne obrade koja nije ispunila navedene kriterije tehnološke obrade.

Ključne riječi

govedo; crijeva; prerada; histologija

Hrčak ID:

81858

URI

https://hrcak.srce.hr/81858

Datum izdavanja:

18.2.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.297 *