Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osjetljivost Salmonella enterica subsp. enterica izdvojenih iz peradi na antimikrobne lijekove u Hrvatskoj.

Boris Habrun ; Croatian Veterinary Institute, Department for Bacteriology and Parasitology, Zagreb, Croatia
Borka Šimpraga ; Croatian Veterinary Institute, Poultry Centre, Laboratory for Bacteriology, Zagreb, Croatia
Gordan Kompes ; Croatian Veterinary Institute, Department for Bacteriology and Parasitology, Zagreb, Croatia
Fani Krstulović ; Croatian Veterinary Institute, Poultry Centre, Laboratory for Bacteriology, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 147 Kb

str. 371-381

preuzimanja: 745

citiraj


Sažetak

Tijekom 2010. godine određene su minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) za 158 izolata Salmonella spp. Najveći broj izolata pripadao je serovarovima Enteritidis 54 (34%), Mbandaka 49 (31%) i Infantis 19 (12%). Određivani su MIK-ovi na ciprofloksacin, cefotaksim, trimetoprim, ampicilin, nalidiksičnu kiselinu, gentamicin, kloramfenikol, tetraciklin, streptomicin i sulfametoksazol. Svi testirani izolati bili su osjetljivi na kloramfenikol i streptomicin. Na gentamicin je bilo osjetljivo 157 (99,3%) izolata, ciprofloksacin i cefotaksim 156 (98,7%), teraciklin 154 (97,5%), trimetoprim i ampicilin 151 (95,5%), sulfametoksazol 128 (81%) i nalidiksičnu kiselini 92 (58%). Prema broju antimikrobnih lijekova na koje je pojedini izolat bio otporan, 66 (41,7%) izolata bilo je osjetljivo na sve antimikrobne lijekove, 68 (43%) bilo je otporno na jedan antimikrobni lijek, 20 (12,7%) na dva antimikrobna lijeka i četiri (2,6%) na tri testirana antimikrobna lijeka. Usporedbom sa stupnjem rezistencije Salmonella spp. u drugim europskim zemljama, možemo zaključiti da sojevi Salmonella spp. izdvojeni iz peradi u Hrvatskoj imaju zadovoljavajuću osjetljivost na antimikrobne lijekove.

Ključne riječi

Salmonella; osjetljivost; perad

Hrčak ID:

84073

URI

https://hrcak.srce.hr/84073

Datum izdavanja:

4.7.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.877 *