Other
EPIDEMIOLOŠKE KARAKTERISTIKE SALMONELOZA U NOVOM ZAGREBU OD 1990. DO 2009. GODINE
BOŽICA BAN
; Dr. Andrija Štampar Insitute of Public Health, Zagreb, Croatia
RADOVAN VODOPIJA
; Dr. Andrija Štampar Insitute of Public Health, Zagreb, Croatia
MIRJANA ŽAGAR PETROVIĆ
; Dr. Andrija Štampar Insitute of Public Health, Zagreb, Croatia
BISERKA MATICA
; Dr. Andrija Štampar Insitute of Public Health, Zagreb, Croatia
Abstract
U razdoblju od 1990. do 2009. godine Higijensko epidemiološkom odjelu Novi Zagreb prijavljeno je 58.268 zaraznih bolesti. Prijavljeno
je 4.492 salmoneloza što čini 8%. Prosječna incidencija je 179 oboljelih na 100.000 stanovnika. Najviša incidencija je u djece do prve godine života (880/100.000). Najčešće izolirani serotip je Salmonella enteritidis (84%), zatim slijedi Salmonella typhimurium (7%), Salmonella virchow (3%) te Salmonella hadar (2%). Žene obolijevaju nešto češće od muškaraca. Odnos oboljelih žena i muškaraca je 1,2:1. Akutno kliconoštvo zabilježeno je kod 2.557 (57%) osoba, dok je kronično kliconoštvo bilo prisutno u 139 (3%) osoba. Za vrijeme trajanja kliconoštva obrađeno je 22.460 uzoraka stolica, što je u prosjeku 5 stolica po jednoj oboljeloj osobi. Hospitalizirano je 1.033 (23%) osoba, u prosjeku 7 dana, dok je 359 (8%) osoba boravilo u dnevnoj bolnici. Prijavljene su 3. 592 osobe (88,4%) sa simptomima bolesti, u 413 (9,3%) salmonela je otkrivena u obradi kontakata, a kod pregleda za sanitarnu knjižicu dokazano je kliconoštvo salmonele u 127 (2,3%) osoba. U 90% salmoneloza radilo se o sporadičnom obolijevanju, a u 10% se radilo o manjim epidemijama. Najčešći vehikulumi kod alimentarnih infekcija salmonelama su jaja (32%), kolači (10%) te piletina (10%).
Keywords
alimentarne infekcije; salmonele; epidemija
Hrčak ID:
86132
URI
Publication date:
1.3.2011.
Visits: 3.891 *