Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i kakvoća Šuičkog sira

Boro Mioč ; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Vesna Pavić
Neven Antunac
Jasmina Lukač Havranek


Puni tekst: hrvatski pdf 1.025 Kb

str. 271-277

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Šuički sir pripada skupini bijelih, mekih, punomasnih sireva koji se proizvodi od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, ili od mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka. Prirodno visok stupanj kiselosti ovčjeg mlijeka omogućava sirenje bez zrenja. Ukupno 50 uzoraka ovčjeg sira, uzeto je od 10 obiteljskih gospodarstava (5 od svakog), kemijski je analizirano i senzorski ocjenjeno. Na osnovu rezultata kemijskih analiza ustanovljene su prosječne vrijednosti sljedećih parametara: voda 49,18%; suha tvar 50,82%; mliječna mast 26,35%; bjelančevine 16,28%; NaCl 3,62%; pepeo 4,57%; Ca 0,55% i P 0,18%. Kiselost sira (pH) dosegnula je 4,69. Senzorskim ocjenjivanjem sir je, od maksimalnih 20 bodova, dobio 15,85 bodova.

Ključne riječi

sir; Šuica; kemijski sastav; senzorska svojstva

Hrčak ID:

93329

URI

https://hrcak.srce.hr/93329

Datum izdavanja:

6.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.593 *