Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja i kakvoća Šuičkog sira
Boro Mioč
; Agronomski fakultet, Zavod za specijalno stočarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Vesna Pavić
Neven Antunac
Jasmina Lukač Havranek
Sažetak
Šuički sir pripada skupini bijelih, mekih, punomasnih sireva koji se proizvodi od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka, ili od mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka. Prirodno visok stupanj kiselosti ovčjeg mlijeka omogućava sirenje bez zrenja. Ukupno 50 uzoraka ovčjeg sira, uzeto je od 10 obiteljskih gospodarstava (5 od svakog), kemijski je analizirano i senzorski ocjenjeno. Na osnovu rezultata kemijskih analiza ustanovljene su prosječne vrijednosti sljedećih parametara: voda 49,18%; suha tvar 50,82%; mliječna mast 26,35%; bjelančevine 16,28%; NaCl 3,62%; pepeo 4,57%; Ca 0,55% i P 0,18%. Kiselost sira (pH) dosegnula je 4,69. Senzorskim ocjenjivanjem sir je, od maksimalnih 20 bodova, dobio 15,85 bodova.
Ključne riječi
sir; Šuica; kemijski sastav; senzorska svojstva
Hrčak ID:
93329
URI
Datum izdavanja:
6.12.2000.
Posjeta: 1.593 *