Pregledni rad
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
Neven Antunac
orcid.org/0000-0003-1084-5966
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
Jasmina Lukač Havranek
Sažetak
U radu su opisana organoleptička, kemijska, fizikalna, hranidbena i terapeutska svojstva kozjeg mlijeka. U odnosu na ostale vrste mlijeka, kozje karakterizira izrazito bijela boja, intenzivniji okus i miris te viši puferski kapacitet. Kozje mlijeko zbog većeg udjela masnih globula i kazeinskih micela manjeg promjera ima veću probavljivost. Osobito zbog svojih antialergijskih svojstava, kozje mlijeko pokazalo se dobrom zamjenom za kravlje, posebice u prehrani djece i odraslih. Korištenjem kozjeg mlijeka u liječenju bolesnika s raznim malapsorpcijskim sindromima postignuti su vrlo dobri rezultati.
Ključne riječi
kozje mlijeko; organoleptička; hranidbena i terapeutska svojstva
Hrčak ID:
93331
URI
Datum izdavanja:
6.12.2000.
Posjeta: 2.272 *