Pregledni rad
Fermentirani mliječni proizvodi u prevenciji i liječenju bolesti i poremećaja probavnih organa
Roko Živković
; Hrvatska akademija medicinskih znanosti, Zagreb
Sažetak
Prikazani su izvještaji o profilaktičnoj i praktičnoj terapijskoj vrijednosti fermentiranih mliječnih proizvoda u gastroenterologiji s najnovijeg znanstvenog gledišta. Nakon prikaza crijevne flore u crijevima odrasla čovjeka posebno su spomenuti oni laktobacili mliječne kiseline koji se najčešće rabe u gastroenterologiji. Naveden je niz poremećaja i bolesti probavnih organa za koje se danas primjenjuju fermentirani mliječni proizvodi u terapijske, a dijelom i u profilaktične svrhe. Prikazano je djelovanje tih bakterija. Razmotrena je novija terminologija i dan kritičan osvrt na naziv probiotici jer te bakterije imaju i njima svojstvena specifična antibiotska svojstva. Potrebna su dalja prospektivna istraživanja tima znanstvenika medicinara, nutricionista i agronoma da bi se još dublje prodrlo u bit djelovanja bakterija koje proizvode korisne fermentirane mliječne proizvode.
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi; gastroenterološke bolesti; laktobacili; bakterije mliječne kiseline; probiotici; antibiotici
Hrčak ID:
94905
URI
Datum izdavanja:
12.5.1997.
Posjeta: 2.916 *