Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Fermentirani mliječni proizvodi u prevenciji i liječenju bolesti i poremećaja probavnih organa

Roko Živković ; Hrvatska akademija medicinskih znanosti, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.034 Kb

str. 115-121

preuzimanja: 1.771

citiraj


Sažetak

Prikazani su izvještaji o profilaktičnoj i praktičnoj terapijskoj vrijednosti fermentiranih mliječnih proizvoda u gastroenterologiji s najnovijeg znanstvenog gledišta. Nakon prikaza crijevne flore u crijevima odrasla čovjeka posebno su spomenuti oni laktobacili mliječne kiseline koji se najčešće rabe u gastroenterologiji. Naveden je niz poremećaja i bolesti probavnih organa za koje se danas primjenjuju fermentirani mliječni proizvodi u terapijske, a dijelom i u profilaktične svrhe. Prikazano je djelovanje tih bakterija. Razmotrena je novija terminologija i dan kritičan osvrt na naziv probiotici jer te bakterije imaju i njima svojstvena specifična antibiotska svojstva. Potrebna su dalja prospektivna istraživanja tima znanstvenika medicinara, nutricionista i agronoma da bi se još dublje prodrlo u bit djelovanja bakterija koje proizvode korisne fermentirane mliječne proizvode.

Ključne riječi

fermentirani mliječni proizvodi; gastroenterološke bolesti; laktobacili; bakterije mliječne kiseline; probiotici; antibiotici

Hrčak ID:

94905

URI

https://hrcak.srce.hr/94905

Datum izdavanja:

12.5.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.916 *