Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Bakterije mliječne kiseline kao probiotici

Irena Rogelj orcid id orcid.org/0000-0002-2056-4888 ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 1.074 Kb

str. 277-284

preuzimanja: 1.445

citiraj


Sažetak

Bakterije mliječne kiseline (BMK) obično se nalaze u mukoznim membranama ljudi i životinja, u mliječnim proizvodima i, naravno, na površinama nekih biljaka. Normalno naseljavaju probavni trakt ljudi. Brojne se vrste upotrebljavaju komercijalno za proizvodnju fermentiranog mlijeka, jogurta, te drugih mliječnih i mesnih, kao i drugih prehrambenih proizvoda. Mikrobicidna aktivnost BMK dugo je već poznata i priznata kao važna u fermentaciji hrane, očuvanju hrane kao i u ekologiji probavnog trakta. Opći hranidbeni učinak znanstveno je dobro utvrđen i dokumentiran, no značajan je broj sumnjivih i postoji skepticizam o terapeutskim i profilaktičkim učincima probiotskih preparata. Članak prikazuje vrste BMK koje se upotrebljavaju kao humani probiotici ili u fermentiranim mliječnim proizvodima kojima se pripisuje koristan zdravstveni učinak.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline; sojevi za proizvodnju fermentiranog mlijeka; konzerviranje hrane; ekologija probavnog trakta

Hrčak ID:

95212

URI

https://hrcak.srce.hr/95212

Datum izdavanja:

25.11.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.892 *