Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bakterije mlječne kiseline roda Streptococcus kao čiste kulture u proizvodnji sira "Podravca"

Vlasta Polović ; Sirela d.d., V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 2.248 Kb

str. 23-39

preuzimanja: 783

citiraj


Sažetak

U radu je izražena mogućnost proizvodnje koncentriranih čistih kultura bakterija mlječne kiseline roda Streptococcus i njihove primjene u proizvodnji sira "Podravca" u "Sireli", Bjelovar. Uzgojene su tri različite koncentrirane kulture (A, B, C) pri pH 6,5 na dvije hranjive podloge. Proizvedene koncentrirane čiste kulture dodavane su u količini 0,2% (vol/vol), u industrijskoj proizvodnji sira "Podravca" od 6 x 10.000 litara mlijeka. Kontrolni uzorci sira proizvedeni su od iste količine mlijeka (6 x 10.000 l) cijepljenog sa 1,5% (vol/vol) proizvodne kulture. Uzorci sira, proizvedeni primjenom koncentrirane kulture sadržali su za oko 3% više suhe tvari, a obrada gruša trajala je oko 20 minuta manje od obrade gruša kontrolnih uzoraka. Uzorci sira proizvedeni primjenom koncentrirane čiste kulture postigli su nakon 40 dana zrenja bolje ocjene i postigli viši stupanj zrelosti od kontrolnih.

Ključne riječi

koncentrirane čiste kulture bakterija mliječne kiseline; rod Streptococcus; proizvodnja sira "Podravec"

Hrčak ID:

95439

URI

https://hrcak.srce.hr/95439

Datum izdavanja:

20.1.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.662 *