Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu - određivanje količine klor-iona u mlijeku

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
France Kervina
N. Gorjanc


Puni tekst: hrvatski pdf 561 Kb

str. 242-245

preuzimanja: 738

citiraj


Sažetak

U nastojanjima da bi se pokrenula standardizacija analitičkih postupaka, u protekloj smo godini radili na izboru metode za određivanje količine klor-iona u mlijeku, s obzirom, na značenje navedenog elementa u preradi mlijeka u sir i jednostavne mogućnosti otkrivanja anomalija mlijeka. Unatoč nedostacima titracijskih metoda, one se upotrebljavaju i u drugim zemljama zbog jednostavnosti i brzog postizavanja rezultata, na osnovi kojih je moguće odabiranje mlijeka u mljekarskim pogonima odnosno traženje i otklanjanje izvora anomalija.

Ključne riječi

mlijeko; laboratorijske metode; analitika

Hrčak ID:

95669

URI

https://hrcak.srce.hr/95669

Datum izdavanja:

4.11.1973.

Posjeta: 1.120 *