Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske
Jasmina Lukač-Havranek
orcid.org/0000-0002-2653-3505
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
Neven Antunac
Sažetak
U 200 uzoraka sirovog skupnog mlijeka u trenutku ulaza mlijeka u mljekare, utvrđena je količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti i bjelančevina. Izmjerena je vrijednost točke ledišta i °SH. Ukupan broj kolonija/ml određen je u 84 uzorka mlijeka. Prosječne količine suhe tvari, bezmasne suhe tvari, masti i bjelančevina iznosile su 12,45%, 8,65%, 3,78% i 3,30%. Stupanj kiselosti mlijeka varirao je od 6,46 °SH do 6,74 °SH, a prosječna vrijednost točke ledišta iznosila je -0,509 °C. Ukupan broj kolonija/ml kretao se od 20x10^3 do 47x10^6.
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka; količina suhe tvari; suha tvar bez masti; mast; bjelančevine; stupanj kiselosti
Hrčak ID:
95803
URI
Datum izdavanja:
4.3.1991.
Posjeta: 1.621 *