Stručni rad
Identifikacija rizika i kritičnih higijensko-tehnoloških točaka u proizvodnji mlijeka
Branka Magdalenić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Nada Anić
Sažetak
HACCP-koncepcija ukazuje na slabe točke proizvodnje, odnosno mjesta gdje se pogreške i mogući rizici kontaminacije moraju popraviti da hi se proizveo higijenski ispravan proizvod. To se odnosi i na uvjete proizvodnje konzumnog mlijeka, a tiče se propisane toplinske obrade mlijeka, hlađenja, punjenja i drugih tehnoloških procesa u proizvodnji mlijeka. U radu se prikazuju rezultati bakterioloških pretraga mlijeka u tehnološkom procesu proizvodnje primjenom HACCP-koncepcije, a koji ukazuju na glavnu kontaminaciju, moguću kontaminaciju, kao i na efikasnu i ograničenu kontrolu u proizvodnji mlijeka.
Ključne riječi
proizvodnja mlijeka; kritične točke; identifikacija
Hrčak ID:
95804
URI
Datum izdavanja:
4.3.1991.
Posjeta: 1.417 *