Izvorni znanstveni članak
Sir "Podravec" - tehnologija i kvaliteta
Slavko Kirin
; "Sirela" Industrija mliječnih proizvoda, Bjelovar
Sažetak
"Podravec", sir Industrije mliječnih proizvoda "Sirela" u Bjelovaru, proizvodi se kombinacijom procesa karakterističnog za empirijsku proizvodnju sira trapista u malim mljekarama na području Republike Hrvatske i nizozemskog sira edamca. Istraživanje je provedeno sa svrhom da se utvrde elementi za osnove proizvodnih normativa i standardizaciju procesa proizvodnje te pridonose poboljšanju i stabilizaciji kvalitete sira. Praćenjem kemijskog i mikrobiološkog sastava mlijeka, kemijskog sastava sirutke, praćenjem kemijske, mikrobiološke i organoleptičke kvalitete i randmana sira, te statističkom obradom rezultata analiza, utvrđeno je: da kemijski sastav sira "Podravca" odgovara sastavu naših ostalih polutvrdih sireva, da je povoljan randman sira posljedica sastava mlijeka i zrenja sira u plastičnoj foliji, te da se razlikuje randman sira proizvedenog ljeti i zimi, da mikrobiološka kvaliteta sira ne zadovoljava, da je organoleptička kvaliteta tog sira osrednja, što je posljedica mirkobiološke kvalitete sirovog i pasteriziranog mlijeka, te zrenja sira. Rezultati istraživanja temelj su prijedloga osnovnih podataka za standard i definiciju sira "Podravca".
Ključne riječi
"Podravec" cheese - technology and quality
Hrčak ID:
95860
URI
Datum izdavanja:
2.8.1991.
Posjeta: 2.413 *