Prethodno priopćenje
Utjecaj tehnoloških operacija, sastava i osobina mlijeka na kvalitetu i količinu kajmaka u eksperimentalnim uvjetima
Zora Mijačević
; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Ljiljana Babić
L. Stojanović
Sažetak
Proces izdvajanja mliječne masti i dobivanja kajmaka zavisi od mnogo parametara. U ovom radu proučen je utjecaj temperature i dužine zagrijavanja, fizičko-kemijskih osobina i sastava mlijeka na količinu i kvalitetu izdvojenog kajmaka. Dobiveni rezultati su potvrdili da su odabrane temperature zagrijavanja mlijeka osigurale proizvod odgovarajuće kvalitete i organoleptičkih osobina. Količina kajmaka zavisi od fizičko-kemijskih osobina mlijeka, a sastav mlijeka, u odnosu na postotak masti i suhe tvari, značajan je parametar za kvalitetu i količinu kajmaka.
Ključne riječi
kajmak; kvaliteta mlijeka, količina kajmaka
Hrčak ID:
96723
URI
Datum izdavanja:
3.11.1990.
Posjeta: 1.420 *