Veterinarski arhiv, Vol. 83 No. 1, 2013.
Izvorni znanstveni članak
Eneterotoksični Staphylococcus aureus u uzorcima mlijeka krava, deva, ovaca, koza i bivolica uzetima iz cisterni.
Ebrahim Rahimi
; Department of Food Hygiene, College of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran
Forough Alian
; Young Researchers Club, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran; Graduated of Food Sciences and Technology, College of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran
Sažetak
Imunoenzimnim testom određivana je sposobnost proizvodnje enterotoksina i tipova enterotoksina od A do E što ih proizvode izolati bakterije S. aureus izdvojeni iz mlijeka sakupljenog u cisternama u Farsu u Iranu. Od rujna 2010. do srpnja 2011. bilo je ukupno prikupljeno 200 uzoraka mlijeka iz cisterni i to kravljeg (n = 50), ovčjeg (n = 40), kozjeg (n = 40), devinog (n =30) i bivoljeg (n = 40). Mlijeko je potjecalo iz 46 nasumce odabranih stada na području Farsa u Iranu. Od 200 pretraženih uzoraka sirova mlijeka 22 uzorka (11,0%) bila su onečišćena bakterijom S. aureus. Najveća prevalencija bakterije S. aureus dokazana je u uzorcima bivoljeg mlijeka (17,5%), zatim u uzorcima kravljeg (16,0%), ovčjeg (10,0%), kozjeg (7,5%) te devinog (3,4%) mlijeka. Sposobnost proizvodnje klasičnih enterotoksina dokazana je u 15 od 22 (68,2%) izolata. Šest izolata (27,3%) proizvodilo je stafilokokni enterotoksin A, četiri izolata (18,2%) enterotoksin C, tri (13,6%) enterotoksin D, jedan izolat (5,0%) enteroksin B, te jedan izolat (5,0%) istodobno enterotoksin A i C. U pretraženim uzorcima sirova mlijeka nije bio dokazan stafilokokni enteroksin E. Istraživanje je pokazalo da prisutnost enterotoksigenih sojeva bakterije S. aureus u sirovu mlijeku može biti uzrok trovanja hranom u Iranu.
Ključne riječi
sirovo mlijeko; preživači; stafilokokni enterotoksini; Staphylococcus aureus
Hrčak ID:
97115
URI
Datum izdavanja:
11.2.2013.
Posjeta: 2.310 *