Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak četiriju ljekovitih biljaka na proizvodnju, biokemijske pokazatelje u krvi i ilealnu mikrofloru u tovnih pilića.

Seyed D. Sharifi orcid id orcid.org/0000-0002-4129-7600 ; Department of Animal and Poultry Science, College of Aburaihan, University of Tehran, Tehran, Iran
Saeedeh H. Khorsandi ; Department of Animal and Poultry Science, College of Aburaihan, University of Tehran, Tehran, Iran
Ali A. Khadem ; Department of Animal and Poultry Science, College of Aburaihan, University of Tehran, Tehran, Iran
Abdolreza Salehi ; Department of Animal Science , Institute of Applied Science Higher Education, Ministry of Jihad-e-Agriculture, Tehran, Iran
Hamidreza Moslehi ; Department of Animal Science , Institute of Applied Science Higher Education, Ministry of Jihad-e-Agriculture, Tehran, Iran


Puni tekst: engleski pdf 167 Kb

str. 69-80

preuzimanja: 3.068

citiraj


Sažetak

Istraživanje je poduzeto s ciljem da se procijene učinci dodatka u hranu četiriju biljaka od medicinskog značenja na proizvodnju, sadržaj lipida u krvi i mikrofloru u ileumu. U pokus je bilo uzeto 336 jednodnevnih tovnih pilića linije Ross, nasumce raspoređenih, od kojih je svaki prošao šest tretmana s četiri ponavljanja. Hrana je bila jednake kalorične vrijednosti i dušičnog sastava, a sadržavala je 15 g/kg suhog kumina, 3 g/kg peperminta, 2 g/kg stolisnika i 2 g/kg biljke dubačac. Dva pripravka hrane smatrana su negativnima (nisusadržavala ljekovito bilje ili antibiotike) i pozitivnima (sadržavali su flavomicin 0,4 g/kg). Dodatak flavomicina i peperminta hrani povećao je unos hrane i prirast tjelesne mase tovnih pilića u usporedbi s kontrolom (P<0,01). Dodatak flavomicina značajno je povećao prirast tjelesne mase u odnosu na dodatak drugih biljaka (P<0,05). Dodatkom peperminta i kumina u hranu također se povećala tjelesna masa tovnih pilića, dok su dubačac i stolisnik značajno smanjili tjelesnu masu i povećali omjer konverzije hrane u usporedbi s kontrolnim pilićima (P<0,05). Flavocin i pepermint u hrani povećali su koncentraciju triglicerida, lipoproteina niske gustoće i ukupnog kolesterola u serumu (P<0,05). Dodavanje flavocina ili peperminta u hranu, značajno je smanjilo količinu ilealnih Bifidobacteria i Clostridia (P<0,05). Može se zaključiti da je pepermint pojačao rast tovnih pilića te da njegovo dodavanje hrani može biti zamjena za antibiotike kao promotore rasta u proizvodnji peradi.

Ključne riječi

tovni pilići; ljekovito bilje; flavocin; promotori rasta

Hrčak ID:

97126

URI

https://hrcak.srce.hr/97126

Datum izdavanja:

11.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.533 *