Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sadržaj bjelančevina u mlijeku s teritorije Vojvodine

Ivica Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić


Puni tekst: hrvatski pdf 662 Kb

str. 50-53

preuzimanja: 590

citiraj


Sažetak

Oko 70 % mlijeka kojeg otkupi mljekarska industrija u Vojvodini prerađuje se u proizvode 'kod kojih je pored masti sadržaj proteina od posebnog značaja za randman i kvalitetu proizvoda, a samim time i za valorizaciju mlijeka. S druge strane oko 50 % proizvoda mljekarske industrije Vojvodine realizira se kroz takve mliječne proizvode izvan Vojvodine. Slična situacija je i u nekim drugim rajonima u našoj zemlji. Zbog toga se kod nas kao i u drugim zemljama sveta osjeća sve veća potreba da se više pažnje posveti selekciji krava i na prinos bjelančevine pored količine mlijeka i njegove masnoće.

Ključne riječi

mlijeko; bjelančevine; Vojvodina

Hrčak ID:

97155

URI

https://hrcak.srce.hr/97155

Datum izdavanja:

2.3.1974.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.408 *