Izvorni znanstveni članak
Sadržaj bjelančevina u mlijeku s teritorije Vojvodine
Ivica Vujičić
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić
Sažetak
Oko 70 % mlijeka kojeg otkupi mljekarska industrija u Vojvodini prerađuje se u proizvode 'kod kojih je pored masti sadržaj proteina od posebnog značaja za randman i kvalitetu proizvoda, a samim time i za valorizaciju mlijeka. S druge strane oko 50 % proizvoda mljekarske industrije Vojvodine realizira se kroz takve mliječne proizvode izvan Vojvodine. Slična situacija je i u nekim drugim rajonima u našoj zemlji. Zbog toga se kod nas kao i u drugim zemljama sveta osjeća sve veća potreba da se više pažnje posveti selekciji krava i na prinos bjelančevine pored količine mlijeka i njegove masnoće.
Ključne riječi
mlijeko; bjelančevine; Vojvodina
Hrčak ID:
97155
URI
Datum izdavanja:
2.3.1974.
Posjeta: 1.408 *