Izvorni znanstveni članak
Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu - određivanje količine masti u homogeniziranom mlijeku
Tatjana Slanovec
; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
A. Arsev
Š. Lendvaj
Sažetak
Kod rutinskog određivanja sadržaja masti u homogeniziranom mlijeku po Gerberovoj metodi (10.75 ml) nailazimo na specifičan problem. Uobičajeni postupak ne daje realne rezultate zbog težeg izdvajanja mlječne masti prilikom centrifugiranja butirometara. Postupak propisuje 1100 ± 100 o/min, horizontalna udaljenost dna ležišta butirometara od osovine je 24 do 28 cm, vrijeme centrifugiranja 5 minuta. U vezi navedenog postavlja se pitanje prilagođavanja zadnje faze Gerberovog postupka novim osobinama mliječne masti
Ključne riječi
mljekarstvo; homogenizirano mlijeko; laboratorijske metode; određivanje količine masti
Hrčak ID:
97210
URI
Datum izdavanja:
1.8.1974.
Posjeta: 994 *