Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ RAZINE PROTEINA U KRMNIM SMJESAMA NA KVALITETU BUTOVA I ŠUNKI OD CRNIH SLAVONSKIH SVINJA
Đuro Senčić
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Danijela Samac
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner
; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Sažetak
Po 16 crnih slavonskih svinja hranjeno je do 130 kg tjelesne mase, u prvom i drugom periodu tova, krmnim smjesama s nižom razinom (12% i 10%) sirovih proteina (skupina A) i s višom razinom (14 % i 12 %) sirovih proteina (skupina B). Svinje skupine B u odnosu na one skupine A imale su veći udio butova u polovicama (26,65% : 24,62%) i veći udio mišićnog tkiva buta u polovicama (15,62% : 14,62%). Šunke svinja skupine B imale su tanje potkožno masno tkivo (3,10 cm : 3,80 cm), manji stupanj svjetloće L* (35,30 : 39,50) mišićnog tkiva i manji sadržaj masti u mišićnom tkivu (10,00 % : 12,00 %), dok u pogledu pH, aw vrijednosti, CIE a* i CIE b* vrijednosti, sadržaja vode i pepela, nisu utvrđene značajne razlike između skupina. Šunke svinja skupine B imale su veću ocjenu za izgled presjeka (5,00 : 4,90) i čvrstoću (8,50 : 8,00), dok u pogledu vanjskog izgleda, mirisa i okusa nisu utvrđene značajne razlike između skupina. Šunke od crnih slavonskih svinja obje analizirane skupine imale su visoke ocjene za miris (8,45:8,50) i okus (14,00:14,00).
Ključne riječi
hranidba; crne slavonske svinje; kvaliteta butova; kvaliteta šunki
Hrčak ID:
97626
URI
Datum izdavanja:
30.11.2012.
Posjeta: 1.159 *