Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ RAZINE PROTEINA U KRMNIM SMJESAMA NA KVALITETU BUTOVA I ŠUNKI OD CRNIH SLAVONSKIH SVINJA

Đuro Senčić ; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia
Danijela Samac ; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner ; University of J. J. Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 202 Kb

str. 177-185

preuzimanja: 329

citiraj


Sažetak

Po 16 crnih slavonskih svinja hranjeno je do 130 kg tjelesne mase, u prvom i drugom periodu tova, krmnim smjesama s nižom razinom (12% i 10%) sirovih proteina (skupina A) i s višom razinom (14 % i 12 %) sirovih proteina (skupina B). Svinje skupine B u odnosu na one skupine A imale su veći udio butova u polovicama (26,65% : 24,62%) i veći udio mišićnog tkiva buta u polovicama (15,62% : 14,62%). Šunke svinja skupine B imale su tanje potkožno masno tkivo (3,10 cm : 3,80 cm), manji stupanj svjetloće L* (35,30 : 39,50) mišićnog tkiva i manji sadržaj masti u mišićnom tkivu (10,00 % : 12,00 %), dok u pogledu pH, aw vrijednosti, CIE a* i CIE b* vrijednosti, sadržaja vode i pepela, nisu utvrđene značajne razlike između skupina. Šunke svinja skupine B imale su veću ocjenu za izgled presjeka (5,00 : 4,90) i čvrstoću (8,50 : 8,00), dok u pogledu vanjskog izgleda, mirisa i okusa nisu utvrđene značajne razlike između skupina. Šunke od crnih slavonskih svinja obje analizirane skupine imale su visoke ocjene za miris (8,45:8,50) i okus (14,00:14,00).

Ključne riječi

hranidba; crne slavonske svinje; kvaliteta butova; kvaliteta šunki

Hrčak ID:

97626

URI

https://hrcak.srce.hr/97626

Datum izdavanja:

30.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.159 *