Stručni rad
Osnovne karakteristike ambalažnih materijala i ambalaže za pakovanje mlijeka
Vera Lazić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Mailivoje Curaković
Sažetak
Mlijeko je po svom sastavu jedna od najkompletnijih namirnica. Pored vode, mlijeko sadrži biološki visokovrijedne proteine, ugljene hidrate, masti i mineralne materije, kao i mikroelemente i vitamine. Visoka vrijednost proteina mlijeka ogleda se u prisustvu svih esencijalnih amino kiselina, kao i u njihovom povoljnom međusobnom odnosu. Također je velika i nutritivna vrijednost mliječne masti koja sadrži esencijalne masne kiseline i 6-10% masnih kiselina kratkog lanca, što omogućava lakšu probavu mliječne masti. Osim toga, mliječna mast je rastvarač liposolubilnih vitamina (A, D, E, K). Mlijeko je bogato laktozom, kao i kalcijem i fosforom. Od vitamina mlijeko je najbogatije u sadržaju vitamina B-kompleksa, liposolubilnih vitamina i vitamina C.
Ključne riječi
mlijeko; pakovanje; ambalažni materijali; ambalaža
Hrčak ID:
99657
URI
Datum izdavanja:
2.2.1984.
Posjeta: 842 *