Izvorni znanstveni članak
Primjena procesa ultrafiltracije u proizvodnji svježih sireva
Mihailo Ostojić
; Institut za mlekarstvo, Beograd
Ljubica Tratnik
Sažetak
Tehnološke operacije ultrafiltracije pripadaju grupi membranskih procesa. Ova tehnika, poznata na nivou laboratorijskih ispitivanja, značajno je napredovala u zadnjoj deceniji u industrijskim uvjetima. Upotreba ultrafiltracije u sirarstvu je u stalnom usponu. U ovom radu je istraživana mogućnost proizvodnje svježih sireva od mlijeka, surutke i mlaćenice. Sveži sirevi od ultrafiltriranog mlijeka su pokazali dobra hranjiva svojstva. Svezi sirevi od ultrafiltrirane surutke (gdje su ostali nedenaturirani proteini) su dali poboljšanje nutritivne vrijednosti zbog većeg prisustva topljivih proteina. Izrada svježih sireva od ultrafiltrirane mlaćenice je izvijesna novost i daje značajne mogućnosti mljekarama, velikim proizvođačima maslaca.
Ključne riječi
svježi sirevi; ultrafiltracija
Hrčak ID:
99981
URI
Datum izdavanja:
2.11.1984.
Posjeta: 1.357 *