Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

C-reaktivni protein u djece s astmom i alergijskim rinitisom

Daniela Galez
Slavica Dodig
Miljenko Raos
Boro Nogalo


Puni tekst: hrvatski pdf 201 Kb

str. 163-169

preuzimanja: 631

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 201 Kb

str. 163-169

preuzimanja: 390

citiraj


Sažetak

Uvod: Jedno od glavnih obilježja astme i alergijskog rinitisa je kronična upala dišnih putova. Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati može li se određivanje koncentracije C-reaktivnog proteina (CRP) primijeniti kao biljeg upale u djece s astmom odnosno alergijskim rinitisom.
Materijali i metode: Ispitano je 42 zdrave djece prosječne dobi 9±5 godina i 70 bolesnika s respiracijskim alergijskim bolestima u tijeku redovite kontrole: s astmom (n=47) i rinitisom (n=23) prosječne dobi 7±4 godina. Koncentracija visoko osjetljivog CRP (hsCRP) određivana je imunoturbidimetrijskom metodom na lateks česticama. Koncentracije C3 i C4te alfa-1-antitripsina određivane su imunoturbidimetrijskom metodom na biokemijskom analizatoru Olympus AU 400, a broj leukocita i trombocita na hematološkom brojaču SysmexXT-1800i.
Rezultati: Koncentracija hsCRP bila je statistički značajno veća u bolesnika s astmom i rinitisom nego u zdrave djece. Bolesnici su također imali statistički značajno veće vrijednosti C3, C4, A1-AT i broja leukocita nego zdrava djeca. Broj trombocita bio je značajno veći u bolesnika s astmom (ali ne i u bolesnika s rinitisom) nego u zdravih ispitanika.
Zaključak: Rezultati ovoga istraživanja pokazali su da djeca s alergijskim bolestima dišnih putova imaju veću koncentraciju hsCRP u serumu nego klinički zdrava djeca.

Ključne riječi

CRP; upala; astma; alergijski rinitis

Hrčak ID:

9659

URI

https://hrcak.srce.hr/9659

Datum izdavanja:

20.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.553 *