Izvorni znanstveni članak
Primjena izolata proteina soje u tehnološkom procesu proizvodnje topljenog sira
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Ljiljana Kulić
Spasenija Milanović
Sažetak
U radu je ispitana mogućnost zamjene suhe tvari (ST) sira u smjesi za proizvodnju topljenog sira izolatima proteina soje (Supro 710, Protein Technologies International, Belgium), u cilju ublažavanja postojeće nestašice sirovine za topljenje, proširenja asortimana proizvodnje i povećanja ekonomičnosti. Rezultati istraživanja u laboratorijskim i industrijskim uvjetima pokazali su da stupanj ove zamjene može iznositi najviše 15% bez promjene senzornih karakteristika finalnog proizvoda. Dodatkom pogodnih korektora okusa taj se odnos može uvećati dajući topljeni sir izvanrednih nutritivnih i funkcionalnih osobina.
Ključne riječi
topljeni sir; proizvodnja; izolati proteina soje
Hrčak ID:
100859
URI
Datum izdavanja:
3.4.1989.
Posjeta: 2.076 *