Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena izolata proteina soje u tehnološkom procesu proizvodnje topljenog sira

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Ljiljana Kulić
Spasenija Milanović


Puni tekst: hrvatski pdf 980 Kb

str. 95-102

preuzimanja: 1.242

citiraj


Sažetak

U radu je ispitana mogućnost zamjene suhe tvari (ST) sira u smjesi za proizvodnju topljenog sira izolatima proteina soje (Supro 710, Protein Technologies International, Belgium), u cilju ublažavanja postojeće nestašice sirovine za topljenje, proširenja asortimana proizvodnje i povećanja ekonomičnosti. Rezultati istraživanja u laboratorijskim i industrijskim uvjetima pokazali su da stupanj ove zamjene može iznositi najviše 15% bez promjene senzornih karakteristika finalnog proizvoda. Dodatkom pogodnih korektora okusa taj se odnos može uvećati dajući topljeni sir izvanrednih nutritivnih i funkcionalnih osobina.


Ključne riječi

topljeni sir; proizvodnja; izolati proteina soje

Hrčak ID:

100859

URI

https://hrcak.srce.hr/100859

Datum izdavanja:

3.4.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.076 *