Izvorni znanstveni članak
Promjene reoloških svojstava jogurta tijekom skladištenja
Ljerka Marija Lalić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Katarina Berković
Branka Magdalenić
Sažetak
Istraživane su reološke promjene jogurta pri stalnoj temperaturi skladištenja (8 °C). Za mjerenje su uzeti uzorci izravno iz proizvodnje. Uz praćenje njihovih organoleptičkih svojstava, pri različitim brzinama smicanja mjereni su i kutovi zakretanja. Grafički prikazi odnosa viskozitetnih vrijednosti izračunatih iz kutova zakretanja i brzine smicanja u logaritamskom obliku dali su uvid u trajnost i kakvoću kiselo-mlječnog napitka jogurta. Reološka svojstva i organoleptičke promjene bili su uzajamno povezani.
Ključne riječi
jogurt; skladištenje; reološka svojstva
Hrčak ID:
104608
URI
Datum izdavanja:
3.2.1987.
Posjeta: 1.297 *