Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Vrste i kakvoća mliječnih proizvoda, osobito sireva u Turskoj

Metin Atamer ; Faculty of Agriculture, Department of Dairy Tech., Ankara, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 851 Kb

str. 137-142

preuzimanja: 695

citiraj


Sažetak

Proizvodnja mlijeka u Turskoj dosiže 5,5 miliona tona na godinu. Obuhvaća proizvodnju kravljeg, ovčjeg, kozjeg i bivoljeg mlijeka. Jedna ili više vrsta mlijeka upotrebljava se u proizvodnji mliječnih proizvoda. Proizvodnja maslaca i jogurta u Turskoj su na vrlo visokoj razini. Najpoznatiji i vrlo popularan mliječni proizvod je jogurt. Općenito se proizvodi obični jogurt. Proizvodnja začinjenog jogurta vrlo je mala. Osušena vrsta jogurta naziva se Kurut. U predjelu Marmara proizvodi se Silivri jogurt, od ovčjeg mlijeka. Ova vrsta ima vrlo dobru konzistenciju. Ayran je tipičan mliječni proizvod, dobiva se od jogurta. Za izradu Ayrana miješa se jednaka količina vode i jogurta i dodaje se 1-1,5% NaCl. Maslac je jedan od najstarijih mliječnih proizvoda. Sirovina za proizvodnju maslaca je vrhnje, a u seoskim kućama izrađuje se i od jogurta.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; sirevi; vrste; kakvoća

Hrčak ID:

104956

URI

https://hrcak.srce.hr/104956

Datum izdavanja:

2.5.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.711 *