Stručni rad
Vrste i kakvoća mliječnih proizvoda, osobito sireva u Turskoj
Metin Atamer
; Faculty of Agriculture, Department of Dairy Tech., Ankara, Turkey
Sažetak
Proizvodnja mlijeka u Turskoj dosiže 5,5 miliona tona na godinu. Obuhvaća proizvodnju kravljeg, ovčjeg, kozjeg i bivoljeg mlijeka. Jedna ili više vrsta mlijeka upotrebljava se u proizvodnji mliječnih proizvoda. Proizvodnja maslaca i jogurta u Turskoj su na vrlo visokoj razini. Najpoznatiji i vrlo popularan mliječni proizvod je jogurt. Općenito se proizvodi obični jogurt. Proizvodnja začinjenog jogurta vrlo je mala. Osušena vrsta jogurta naziva se Kurut. U predjelu Marmara proizvodi se Silivri jogurt, od ovčjeg mlijeka. Ova vrsta ima vrlo dobru konzistenciju. Ayran je tipičan mliječni proizvod, dobiva se od jogurta. Za izradu Ayrana miješa se jednaka količina vode i jogurta i dodaje se 1-1,5% NaCl. Maslac je jedan od najstarijih mliječnih proizvoda. Sirovina za proizvodnju maslaca je vrhnje, a u seoskim kućama izrađuje se i od jogurta.
Ključne riječi
mliječni proizvodi; sirevi; vrste; kakvoća
Hrčak ID:
104956
URI
Datum izdavanja:
2.5.1987.
Posjeta: 1.711 *