Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta jogurta dobivenog primjenom ultrafiltracije
Metin Atamer
; Faculty of Agriculture, Department of Dairy Technology, Ankara, Turkey
Marijana Carić
Ljiljana Kulić
Sažetak
Proizveden je jogurt iz mlijeka koncentriranog ultrafiltracijom sa sadržajem suhe tvari 11-15% pri termičkom tretmanu od 90 °C/20 min i 95 °C/10 min. Istraživan je utjecaj suhe tvari i termičkog tretmana na kvalitetu tako proizvedenog jogurta određivanjem sadržaja pepela, proteina, mliječne kiseline, titrabilne kiselosti i pH vrijednosti i organoleptičkih karakteristika. Dobiveni rezultati pokazuju da se iz UF mlijeka suhe tvari 13 % pri termičkom tretmanu od 90 °C/20 min može proizvesti jogurt dobre kemijske i organoleptičke kvalitete.
Ključne riječi
jogurt; ultrafiltracija; kvaliteta
Hrčak ID:
104961
URI
Datum izdavanja:
1.6.1987.
Posjeta: 1.235 *