Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta jogurta dobivenog primjenom ultrafiltracije

Metin Atamer ; Faculty of Agriculture, Department of Dairy Technology, Ankara, Turkey
Marijana Carić
Ljiljana Kulić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.091 Kb

str. 163-170

preuzimanja: 499

citiraj


Sažetak

Proizveden je jogurt iz mlijeka koncentriranog ultrafiltracijom sa sadržajem suhe tvari 11-15% pri termičkom tretmanu od 90 °C/20 min i 95 °C/10 min. Istraživan je utjecaj suhe tvari i termičkog tretmana na kvalitetu tako proizvedenog jogurta određivanjem sadržaja pepela, proteina, mliječne kiseline, titrabilne kiselosti i pH vrijednosti i organoleptičkih karakteristika. Dobiveni rezultati pokazuju da se iz UF mlijeka suhe tvari 13 % pri termičkom tretmanu od 90 °C/20 min može proizvesti jogurt dobre kemijske i organoleptičke kvalitete.

Ključne riječi

jogurt; ultrafiltracija; kvaliteta

Hrčak ID:

104961

URI

https://hrcak.srce.hr/104961

Datum izdavanja:

1.6.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.235 *