Izvorni znanstveni članak
UČINCI HRANIDBE SOJINIM BRAŠNOM NA PERFORMANCU RASTA I BIOKEMIJSKA SVOJSTVA HEMOLIMFE DUNAVSKOG RAKA (ASTACUS LEPTODACYLUS ESCHSCHOLTZ, 1823)
Mahdi Banaee
; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Fatemeh Daryalaal
; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Mohammad Reza Emampoor
; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Maryam Yaghobi
; Department of Aquaculture, Natural Resource and Environmental Faculty, Behbahan Khatam Alanbia, University of Technology, Behbahan, Iran
Sažetak
Poput drugih vrsta rakova, dunavski rak (Astacus leptodacylus Eschscholtz, 1823) tijekom različitih životnih ciklusa može promijeniti svoju hranidbu ovisno o hrani koja je dostupna. Promjena hranidbe može utjecati na različite biološke indekse ove vrste, stoga ova studija ima za cilj proučiti promjene koje se mogu pojaviti tijekom promjene hranidbe raka u indeksima rasta, biokemijskim svojstvima hemolimfe i biokemijskim svojstvima njihova mesa. Svrha ovog eksperimenta je procijeniti učinke djelomične zamjene riblje hrane sa sojinim brašnom na performancu rasta, kvalitetu mesa i biokemijska svojstva hemolimfe dunavskog raka. 90 zdravih adultnih dunavskih rakova (W=35,50±4,05 g; TL=16,96±1,92 cm) su raspoređeni nasumce u 9 bazena od fiberglasa (200 L) te su tijekom 45 dana hranjeni s tri različite vrste hrane, uključujući hranidbu komercijalnim škampima, ribljom hranom (A) i sojinim brašnom (B). Rezultati su pokazali da je promjena hranidbe životinjskim proteinom u hranidbu biljnim proteinom uzrokovala značajan pad razine kolestoerola i triglicerida u hemolimfi, kao i masti mesa rakova koji su jeli hranu B, u usporedbi s rakovima koji su jeli hranu A. Nisu zamijećene značajnije promjene razine glukoze hemolimfe, AST i ALT prilikom različitih tretmana tijekom ovog eksperimentalnog razdoblja. Kao zaključak, utvrđeno je da iako se smanjila performanca rasta, povećana hranidba sojinim brašnom od 0,0% do 76% nije imala nikakvih negativnih učinaka na biokemijska svojstva.
Ključne riječi
dunavski rak; izvor proteina; indeksi rasta; kvaliteta mesa; biokemijska svojstva
Hrčak ID:
104942
URI
Datum izdavanja:
1.7.2013.
Posjeta: 1.602 *