Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj termičke obrade na stupanj iskorištenja dušičnih tvari mlijeka

Jovan Đorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Ognjen Maćej
M. Milčić


Puni tekst: hrvatski pdf 820 Kb

str. 305-309

preuzimanja: 432

citiraj


Sažetak

Cilj ovih istraživanja bio je da se ustanovi utjecaj različitih režima termičke obrade na iskorištenje dušičnih tvari mlijeka. Rezultati istraživanja pokazali su da termička obrada na 95-97 °C omogućava znatno veće iskorištavanje dušičnih tvari mlijeka i da se ono kreću u prosijeku 94,7 %, što predstavlja povećanje od 10,82 %. Povećano iskorištenje dušičnih tvari posljedica je nastajanja koagregata bjelančevina mlijeka (kemijskog kompleksa između kazeina i nekih proteina mliječnog seruma) koji nastaju kao posljedica djelovanja korištene temperature od 95-97 °C u trajanju od 20 minuta.

Ključne riječi

mlijeko; termička obrada; dušične tvari

Hrčak ID:

105031

URI

https://hrcak.srce.hr/105031

Datum izdavanja:

1.10.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 951 *