Izvorni znanstveni članak
Utjecaj termičke obrade na stupanj iskorištenja dušičnih tvari mlijeka
Jovan Đorđević
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Ognjen Maćej
M. Milčić
Sažetak
Cilj ovih istraživanja bio je da se ustanovi utjecaj različitih režima termičke obrade na iskorištenje dušičnih tvari mlijeka. Rezultati istraživanja pokazali su da termička obrada na 95-97 °C omogućava znatno veće iskorištavanje dušičnih tvari mlijeka i da se ono kreću u prosijeku 94,7 %, što predstavlja povećanje od 10,82 %. Povećano iskorištenje dušičnih tvari posljedica je nastajanja koagregata bjelančevina mlijeka (kemijskog kompleksa između kazeina i nekih proteina mliječnog seruma) koji nastaju kao posljedica djelovanja korištene temperature od 95-97 °C u trajanju od 20 minuta.
Ključne riječi
mlijeko; termička obrada; dušične tvari
Hrčak ID:
105031
URI
Datum izdavanja:
1.10.1987.
Posjeta: 1.291 *