Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Stavovi policijskih službenika o modelu koncepcijske određenosti uloge i organizacije policije

Ruža Karlović ; Policijska akademija, Zagreb, Hrvatska
Frank Buchheit


Puni tekst: hrvatski pdf 727 Kb

str. 105-125

preuzimanja: 448

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 727 Kb

preuzimanja: 288

citiraj


Sažetak

U radu se iznose rezultati empirijskog istraživanja stavova policijskih službenika rukovoditelja i nerukovoditelja o organizaciji i funkcioniranju policije na kvotnom-stratificiranom uzorku od 300 ispitanika u Policijskoj upravi zagrebačkoj. U istraživanju je korišten instrument koji se sastojao od 42 tvrdnje.
Faktorskom analizom izdvojena su 4 varimax faktora koja su imenovana kao: 1 − suradnja policije i građana i edukacija policajaca, 2 − modificirani model (policija u zajednici), 3 − hi-jerarhijski odnos u organizaciji, 4 − karakteristike rada policijskih službenika. Nabrojani fak-tori su diskriminacijskom analizom uspoređeni u odnosu na kriterijsku varijablu radno mjesto (rukovoditelj/nerukovoditelj).
Rezultati obrađeni diskriminacijskom analizom pokazuju da su policijski službenici rukovodi-telji na upitniku odgovarali pozitivnije na tvrdnje koje se nalaze pod faktorom "suradnja izme-đu policije i građana i edukacija policijskih službenika" te negativnije na tvrdnje pod faktorom "hijerarhijski odnos u organizaciji" dok su odgovori nerukovoditelja zrcalna slika odgovora rukovoditelja. Osim istraživanja, cilj autora je navesti i važne promjene u smislu razvoja linije rada prevencije u hrvatskoj policiji, u proteklom desetljeću.

Ključne riječi

policija; stavovi policijskih službenika; policija u zajednici; policijska organizacija

Hrčak ID:

105621

URI

https://hrcak.srce.hr/105621

Datum izdavanja:

1.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.484 *