Izvorni znanstveni članak
Sinergija održivog turizma i poljoprivrede kao faktor upravljanja regionalnim razvojem u Hrvatskoj
Željko Turkalj
; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku
Marija Ham
; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku
Ivana Fosić
; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku
Sažetak
Odgovarajuće vrednovanje pojedinih regija imperativ je hrvatskog gospodarstva. Cilj je ovoga rada ukazati na snažnu međuovisnost, kao i na potencijal ostvarenja sinergijskih učinaka između turizma te poljoprivrede i prehrambene industrije s druge strane. Sustavnim marketinškim istraživanjem i investiranjem u operacionalizaciju ove sinergije, uz adekvatno vrednovanje specifičnosti pojedinih regija, moguće je iskoristiti njihove prednosti pa čak i nedostatke kao konkurentsku prednost te postići kvalitativno i kvantitativno
snažniji razvoj svih regija u Hrvatskoj.
Autori razmatraju turizam, poljoprivredu i prehrambenu industriju s obzirom na simbiotske i sinergijske čimbenike u globalnim uvjetima rastuće ekološke svijesti i široko prihvaćenog koncepta održivog razvoja. Analizira se uloga koju (zeleni) marketing može i treba imati u funkciji regionalnog razvoja i povećanja konkurentnosti regija. Zaključci se temelje na analizi ključnih pokazatelja iz sekundarnih istraživanja, uvida u znanstvenu literaturu i dostupnim strateškim dokumentima koji su razmatrani u svjetlu relevantnih
trendova na globalnom tržištu.
Rezultati pokazuju da su turizam, poljoprivreda i prehrambena industrija kameni temeljci održivog razvoja koji se zasniva na očuvanju okoliša, bogatstvu i raznolikosti prirode i kulturnog naslijeđa. Takav se razvoj oslanja na objektivne resurse i prilike koje proizlaze iz unutrašnjih snaga i slabosti, kao i iz relevantnih
trendova na globalnom tržištu.
Ključne riječi
održivi turizam; ekološka poljoprivreda; upravljanje regionalnim razvojem; zeleni marketing
Hrčak ID:
107945
URI
Datum izdavanja:
24.7.2013.
Posjeta: 3.396 *