Izvorni znanstveni članak
Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze
Marijana Carić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Marić
Gizela Vič
Sažetak
U procesu proizvodnje sira kao što je poznato za koagulaciju kazeina koristi se kimozin, proteolitički enzim koji je zbog svog porijekla veoma skup, na tržištu se nalazi u ograničenim količinama i često je loše kvalitete. Posljednjih godina u svijetu se u cilju eliminiranja ovih nedostataka razvija proizvodnja proteolitičkih preparata mikrobiološkog porijekla kao zamjena kimozinu. Do sada je utvrđeno oko 40 mikroorganizama čiji enzimi samostalno ili kombinirani mogu se koristiti u tehnološkom procesu proizvodnje sira.
Ključne riječi
mlijeko; novosadski sir; zrenje; renilaza; razgradnja proteina; elektroforetsko ispitivanje
Hrčak ID:
111401
URI
Datum izdavanja:
2.5.1978.
Posjeta: 1.472 *