Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Elektroforetsko ispitivanje razgradnje proteina mlijeka tokom zrenja novosadskog sira proizvedenog primjenom renilaze

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Marić
Gizela Vič


Puni tekst: hrvatski pdf 1.230 Kb

str. 104-113

preuzimanja: 675

citiraj


Sažetak

U procesu proizvodnje sira kao što je poznato za koagulaciju kazeina koristi se kimozin, proteolitički enzim koji je zbog svog porijekla veoma skup, na tržištu se nalazi u ograničenim količinama i često je loše kvalitete. Posljednjih godina u svijetu se u cilju eliminiranja ovih nedostataka razvija proizvodnja proteolitičkih preparata mikrobiološkog porijekla kao zamjena kimozinu. Do sada je utvrđeno oko 40 mikroorganizama čiji enzimi samostalno ili kombinirani mogu se koristiti u tehnološkom procesu proizvodnje sira.

Ključne riječi

mlijeko; novosadski sir; zrenje; renilaza; razgradnja proteina; elektroforetsko ispitivanje

Hrčak ID:

111401

URI

https://hrcak.srce.hr/111401

Datum izdavanja:

2.5.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.472 *