Stručni rad
STANJE I TRENDOVI KOZARSTVA U SVIJETU I HRVATSKOJ
Marija Vrdoljak
; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Boro Mioč
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Andrijana Kegalj
; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Vjera Zorić
; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Sažetak
Hrvatska šarena koza i hrvatska bijela koza su izvorne pasmine nastale na specifičnom autohtonom podneblju. Vrlo su skromne u pogledu hranidbe i uvjeta držanja, otporne su na bolesti te prilagođene kretanju po strmom i krševitom području gdje iskorištavaju oskudnu vegetaciju. Hrvatska šarena koza najbrojnija je pasmina koza u Hrvatskoj koja se, unatoč kombiniranim proizvodnim svojstvima (meso/mlijeko), uglavnom uzgaja za proizvodnju kozjeg mesa, prvenstveno mlade jaretine i kozje kaštradine. Tradicionalni ekstenzivni način uzgoja hrvatske šarene koze odražava se i na proizvodne odlike, kako pojedinih grla tako i cijelog stada, zbog čega su proizvodni rezultati ove pasmine znatno skromniji u usporedbi s rezultatima drugih pasmina visokog genetskog potencijala uzgajanih u intenzivnim uvjetima. Hrvatska bijela koza je znatno mliječnija od hrvatske šarene koze. Proizvodnja mlijeka hrvatske bijele koze je sezonskog karaktera što se nepovoljno odražava na iskoristivost prerađivačkih kapaciteta. Drži se da je genetski kapacitet za proizvodnju mlijeka znatno veći te da bi selekcija na mliječnost i povećanje količine, sastava i kakvoće obroka imalo pozitivan učinak na proizvodne rezultate.
Ključne riječi
izvorne pasmine; hrvatska šarena koza; hrvatska bijela koza; prednosti; nedostatci
Hrčak ID:
112830
URI
Datum izdavanja:
20.4.2013.
Posjeta: 2.546 *