Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog poznavanju procesa soljenja sira podravca

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Ana Abramović


Puni tekst: hrvatski pdf 684 Kb

str. 182-187

preuzimanja: 382

citiraj


Sažetak

U proizvodnji sireva soljenje predstavlja tehnološki zahvat kojim se reguliraju fizikalno-kemijski i mikrobiološki procesi, koji zajedno rezultiraju odgovarajućim organoleptičkim osobinama zrelog sira. Po svom karakteru, procesi soljenja su procesi difuzije i osmoze te je moguće koristiti i primjenjivati njihove zakonitosti u postupku soljenja. Mnogi autori navode takove mogućnosti primjenom odgovarajućih formula. Soljenje je složen proces na kojeg utječe niz čimbenika, koji ga manje ili više usmjeruju i određuju. Među najvažnije spadaju: koncentracija soli u salamuri, veličina oplošja sira, početna vlaga u siru i temperatura soljenja.

Ključne riječi

sir; podravec; proces soljenja

Hrčak ID:

115526

URI

https://hrcak.srce.hr/115526

Datum izdavanja:

1.8.1979.

Posjeta: 1.032 *